Att välja rätt cykelsits

Om man cyklar mycket är cykelsitsen oerhört viktig för komforten. De flesta kan vittna om att olika modeller kan variera kraftigt i bekvämlighet. Det hänger på att man väljer rätt form, tar hänsyn till cykelns utformning, samt hur din kropp ser ut. I den här texten talar vi mer om de olika faktorer som spelar in när man ska välja en cykelsits. 

Cykelsitsens form

Alla är vi olika. Säkerligen är just det faktumet en anledning till det stora urvalet som finns på marknaden idag. Här kan ålder givetvis spela en viss roll. Även om många modeller på marknaden är anpassade för många olika åldrar, kan man märka att en del av dem blir lite stora eller små. 

Något att ha hänsyn till är hur du cyklar. Kör du mest mountainbike? Racercykel? Pendling på en klassisk dam- eller herrcykel? På stigar? Att köpa en cykelsits till en mountainbike eller racercykel är knappast aktuellt för de allra flesta. Däremot kan man tänka på hur långa sträckor man ska pendla med barnet i sitsen. För riktigt långa sträckor kan man behöva satsa mer på komfort (och kanske även på säkerhet) för att göra turerna roligare för alla inblandande. 

Kort sagt behöver användningen tas i beaktning. En tumregel är att det generellt kan vara värt att investera en del pengar i cykelsitsen om man kommer att använda den mycket. Detta eftersom det ger möjlighet till såväl bättre säkerhet som komfort. 

Pris

Priserna skiljer sig åt ganska mycket. Som nämnt ovan är priserna något som inte bör bestämma allt för mycket, som alltid. Om du planerar att cykla långa stunder och vid många tillfällen kan det vara värt kostnaden det innebär att köpa en riktigt bra cykelsits. Bättre komfort är viktigt, men en hög säkerhet är kanske det allra viktigaste. När du granskar de olika varumärkena på marknaden bör du inte dra dig för att även titta på de lite dyrare modellerna. Du kan då få en god cykelsits som räcker i många, många år framöver. 

Andra saker att titta på

  • Hur den monteras. Direkt på pakethållaren? I en bärarm? I pakethållaren med adapter?
  • Maxbelastning. Många sitsar har en maxbelastning upp till 22 kg. Det här kan dock variera.
  • Fotstöd. Justerbart?

Lycka till!