Behöver jag ett inbrottslarm?

Behöver jag ett inbrottslarm?

Försäljningen av inbrottslarm ökar varje år och fler och fler svenskar väljer att investera i ett inbrottslarm. Det finns många olika orsaker till att man vill ha ett inbrottslarm. En av inbrottslarmets viktigaste uppgifter är så klart att vid händelse av inbrott påkalla omgivningens uppmärksamhet. Om ett inbrott skulle påbörjas trots närvaro av inbrottslarm så är larmen utrustade med sirener som ljuder och stör tjuvarna som då inte får jobba ostört. Många försäkringsbolag uppmuntrar sina kunder att köpa inbrottslarm eftersom det anses minska risken för inbrott. Till syvende och sist är det bara du själv som kan avgöra om ni behöver ett inbrottslarm eller inte. 

Vad kostar ett inbrottslarm? 

Det finns idag många olika larmsystem på marknaden som olika aktörer försöker sälja till dig som kund. Som konsument kan det vara svårt att utvärdera de olika inbrottslarmen och vad som är ett rimligt pris. De flesta svenskar har ett inbrottslarm med abonnemang och betalar en månadskostnad. Olika leverantörer har olika prissättningar för abonnemangen men det brukar ligga på några hundra kronor i månaden. Installationen av inbrottslarmet är ibland gratis om man tecknar upp sig för ett abonnemang och ibland kostar det runt tusenlappen beroende på hur avancerat larmsystem du vill ha. 

Inbrottslarm utan abonnemang 

Om du väljer att köpa ett inbrottslarm utan abonnemang så blir startkostnaden ofta större men månadskostnaden är lägre. Om du beställer ett inbrottslarm på nätet så ingår ofta inte själva installationen och du får själv stå för service och underhåll. Men det är du som blir ägare till ditt abonnemang och du binder inte upp dig mot en enskild larmoperatör. När du väljer ett inbrottslarm utan abonnemang är det enklare att köpa till enskilda komponenter till ditt eget larmsystem. Larmabonnemangen säljs ofta i färdiga paket. 

Behöver jag ett inbrottslarm kopplat till en larmcentral? 

Många hävdar att man förlorar lite av avskräckningseffekten om inbrottslarmet inte är kopplat till en central med väktare. Om du har att abonnemang så bevakas ditt hem dygnet runt även om du bortrest. Väljer du att installera ett företagslarm som inte är kopplat till en larmcentral så måste du själv ha koll på vad som händer i bostaden eller företaget och veta vad du ska göra om inbrottslarmet skulle aktiveras. Med dagens moderna lösningar brukar man dock enkelt kunna koppla inbrottslarmet till sin telefon och även till sin grannes telefon och då kanske det känns onödigt att betala för en bemannad väktarcentral.