Vet mer om att ersätta tänder

Vet mer om att ersätta tänder

Det är nog ingen som vill ersätta tänder utan anledning. Samtidigt finns det många åkommor som kan göra att man tappar tänder eller behöver dra ut dem. Att ersätta dem med substitut står högt upp på listan för många.

Ersätta tänder – varför behöver vissa göra det?

Det finns flera saker som kan leda till att man behöver nya tänder – till exempel:

  • Tandlossning. Det här är en av de vanligaste orsakerna. Det kallas egentligen för paradontit och är vanligt bland befolkningen; det uppskattas att varannan person som är över femtio år lider av sjukdomen, i någon mån. Det mest effektiva man kan göra för att minska risken för att drabbas av det är att regelbundet besöka tandläkaren. Och – givetvis – sköta om tänderna ordentligt.
    Ett problem med tandlossning är att upptäcka det i tid. Det är en mycket lång process som inleds med att bakterier samlas i en tandköttsficka. Efter en tid kan en inflammation uppstå i tandens fäste
  • Fysiska skador. Isigt på vintern, en hård fotbollsmatch eller en bilolycka. Det finns många risker i vardagen som, med mycket otur, skulle kunna leda till att en eller flera tänder tappas. För den som bryter benet kan kroppen, med vila och vård, själva läka skadan. Så är inte fallet med att ersätta tänder. Här krävs det att man sätter in nya om det ska se ut ungefär som det gjorde innan. Det bästa är att snabbt besöka en tandläkare för bedömning.
  • Sjukdomar och medicinering. Det finns en del sjukdomar som kräver mycket stark medicinering. I vissa fall, med vissa mediciner, kan tänderna brytas ned vilket leder till att de förstörs.

Fördelar med tandimplantat

Det finns flera fördelar med att skaffa tandimplantat. En av dem är att de är hållbara. I implantaten finns titanskruvar som välkomnas av kroppen, vilket ger en känsla av att tänderna verkligen blir dina egna.

En annan fördel är att de ser äkta ut. Så har inte alltid varit fallet, men med modern tandvård har implantaten börjat se allt bättre ut. Implantaten matchas mot närliggande tänder, och det är mycket svårt för någon (som inte är tandläkare) att säga vilka tänder som är riktiga, och vilka som är implantat. En av nackdelarna med att ersätta tänder med implantat är att kan bli dyrt.

Är du i behov av att ersätta tänder, se till att du vänder dig till erfarna tandläkare.