It-support om du är privatperson

Trött på en dator som inte fungerar som den ska?

Nuförtiden har nästan alla någon form av it-teknik i våra hem, alltifrån datorer, surfplattor, trådlösa nätverk till smarta telefoner. De tekniska kunskaperna som vi själva har kan ibland vara bristfälliga och när tekniken sviker oss kan det vara oerhört frustrerande. Men det finns hjälp man kan få i form av så kallad it-support. Vad det än är för typ av problem så kan man ta kontakt med ett företag som erbjuder denna tjänst för att sedan få hjälp antingen via telefonen eller på plats i ditt hem.

Hur identifieras felet?

En IT-supporter kommer i de flesta fall hem till kunden och kör speciella diagnostikprogram på datorn för att felsöka. En bra supporter hittar och åtgärdar felet snabbt. När felet på datorn är identifierat får du ett kostnadsförslag för att åtgärda det som krävs för att din utrustning ska fungera korrekt. Det är viktigt att du blir informerad om vilka olika lösningar som står till buds och att du som kund blir involverad i själva beslutsprocessen.

Problem med mjukvara

Alla komponenter och operativsystem i en dator måste vara korrekt installerade, förekommer det konflikter mellan dem så hänger sig datorn eller den upplevs som extremt långsam och måste startas om. Konflikter mellan externa tillbehör som till exempel skrivare, trådlösa tangentbord eller högtalare kan också bidra till att datorn inte fungerar som den ska. Ibland drabbas datorn av ett virus, då kan en IT-supporter hjälpa till att ta bort virus och trojaner från din dator. Du kan också få hjälp med att installera brandväggar och andra säkerhetslösningar på din dator för att undvika framtida virus.

Om din dator blivit skadad efter till exempelvis ett fall och du inte kan komma åt innehållet kan en IT-supporter hjälpa dig att rädda dina dokument och bilder.

Problem med hårdvara

Ibland kan det vara datorns hårdvara som inte fungerar korrekt och den bästa lösningen kan vara att köpa en ny dator, i synnerhet om datorn är äldre med låg prestanda. Då hjälper en bra IT-supporter dig att föra över filer, bilder och dokument från den gamla till den nya datorn. Det så kallade RUT-avdraget gäller numera även för IT-tjänster i hemmet. Det betyder att man som privatperson kan göra avdrag på 50% av arbetskostnaderna som utförs i hemmet, notera att avdraget dock bara gäller på arbete som utförs på plats hemma hos dig.