Plangjuten eller blåst sträckfilm?

Plangjuten eller blåst sträckfilm?

För att verkligen förstå sig på sträckfilm, behöver man förstå grunderna. Sträckfilm används för att hålla lådor och kartonger på plats på en pall under transport. De kan dock även användas för att skydda produkter under såväl transport som förvaring. Det finns flera olika storlekar att välja mellan, och olika sorters film tillverkas på olika sorters sätt. De appliceras dessutom på olika sätt: antingen sträcks de för hand eller med hjälp av en maskin. Det finns dessutom flera olika sorters specialfilm på marknaden.

Det finns två olika populära typer av sträckfilm som är värda att känna till: plangjuten och blåst film. Här går vi igenom de främsta skillnaderna mellan dessa.

Plangjuten sträckfilm

Plangjuten sträckfilm tillverkas genom en process där termoplastiskt material smälts ner och gjuts på en kall rulle som sedan kyls av och låts stelna. Denna typ av sträckfilm har utmärkt genomskinlighet, kräver mindre kraft för att sträckas runt kartonger och pallar, samt går inte sönder lika enkelt. Den kan dessutom snurras av en maskin utan att låta särskilt mycket. Filmen kan antingen sträckas för hand eller med hjälp av maskin.

Fördelarna med plangjuten sträckfilm är att den generellt sett är billigare än blåst sträckfilm, tack vare den lägre tillverkningskostnaden. Den är dessutom mer genomskinlig, vilket gör att man kan se de produkter som har filmats.

Blåst sträckfilm

Blåst sträckfilm tillverkas genom en process där smält plastmaterial formas till ett tunt rör. Luft förs in via ett hål likt en ballong. På toppen av röret sitter en luftring som man blåser in luft igenom för att kyla ner sträckfilmen. Denna tillverkningsprocess gör att denna sträckfilm är mer hållbar än plangjuten film.

Fördelarna med blåst sträckfilm är dels att filmen är mer hållbar, men även att den håller en högre kvalitet och gör att lasten är mer säkrad. Den går dessutom inte sönder lika enkelt, vilket är en stor fördel när filmen används för att säkra laster med vassa kanter.

Oavsett vilken typ av sträckfilm du väljer, samt huruvida du applicerar den för hand eller med hjälp av automatisk utrustning, är sträckfilmning av pallar före transport fördelaktigt.