Olika cyklar för pendling

Olika cyklar för pendling

När du ska börja pendla till jobbet på cykel bör du fundera över vilka behov och önskemål din cykel måste uppfylla. Vill du ha en racercykel, en mountainbike eller en vanlig stadscykel? Alla dessa typer av cyklar har sina fördelar och nackdelar. Du bör därför fråga dig själv vilken typ av livsstil du vill ha tillsammans med din cykel, så du kan välja en cykel som passar denna. Här kikar vi närmare på de olika cyklar du kan använda för att pendla. De flesta cyklar finns även i damvarianter, de är oftast lite enklare att stiga på genom att ramen är sne och inte rak. Behöver man ha den damcykel är upp till var och en att avgöra.

Racercykel

Racercyklar har tunnare hjul och en smäckrare design än andra cyklar. De är byggda för hastighet men gör sig inte lika bra i tuff terräng och är inte byggda för att hantera gupp och potthål lika väl. Racercykelns design för tankarna till Tour de France och andra stora cykeltävlingar, men den lämpar sig också väl för dig som vill pendla på cykel. Racercyklar har ofta ett böjt styre men kan även ha ett rakt sådant. Ramen kan vara tillverkad av något av flera olika material, bland annat aluminium eller ultralätt kolfiber.

Mountainbike

En mountainbike har ett rakt styre och kraftigare däck. Den är byggd för att framföras i alla sorters terräng och har ofta stötdämpare som dämpar stötar och gör din cykeltur mer behaglig. Du kan även använda din mountainbike i trafiken, även om den främst är byggd för att användas i terräng. Mountainbikes har bra kurvtagningsförmåga, vilket är användbart om du behöver sicksacka fram genom staden. Om du dessutom gillar att inte alltid ta den enkla vägen är mountainbiken den perfekta pendlingscykeln för dig!

Stadscykel

Den traditionella stadscykeln är varken byggd för att användas i MTB-spåren eller för att färdas på längre sträckor ut i obygden. Den är inte heller den snabbaste cykeln på marknaden, men de är stilrena och passar den pendlare som vill se bra ut på vägen till kontoret. Det innebär dock inte att stadscyklar inte är av hög kvalitet. De är framtagna med din komfort i åtanke och har därför ett väl vadderat säte. Du kan också utrusta denna typ av cykel med en ringklocka, cykelkorg eller pakethållare.