Så använder du sprayburkar för bästa resultat

Så använder du sprayburkar för bästa resultat

Med hjälp av några enkla tips kan du få professionella resultat när du målar med sprayburkar. Här ger vi dig handfasta tips som kan hjälpa dig till bättre resultat.

Tips för användning av sprayburkar

Läs instruktionerna

Instruktionerna på sprayburkar är en värdefull källa till information. Du bör därför ta dig tid att läsa dessa. De förtäljer bland annat hur långt ifrån föremålet du bör hålla sprayburken, hur länge du ska skaka den innan du målar, vilken som är den lämpliga arbetstemperaturen, hur länge färgen behöver torka m.m.

Svep istället för ett peka

Sprayburkar är inga kameror. Du ska därför inte peka och trycka av. För att applicera ett jämnt lager färg bör du istället svepa din sprayburk vertikalt och horisontellt förbi föremålet medan du sprayar. Om du till exempel rör dig från vänster till höger börjar du spraya vänster om föremålet, för att sedan spraya på själva föremålet och sedan förbi på höger sida om detta.

Använd ett stort tyg som skydd

Du bör inte ägna dig åt att tejpa ihop tidningspapper då dessa gärna faller sönder när du målar. Använd istället ett större tyg eller en presenning av plast bakom föremålet, så kan du spraya på sidorna om föremålet utan att behöva oroa dig för färgstänk.

Placera föremålet högt upp

Placera det föremål du ska måla med hjälp av sprayburkar högt upp, gärna på en arbetsbänk eller någon annan typ av plattform. Placera inte föremålet på golvet. För det första kommer du annars tvingas böja dig över föremålet, och för det andra kommer du inte ha föremålet lättillgängligt så du kan spraya förbi föremålet i fråga.

Använd ett handtag

Du kommer få ännu bättre resultat om du använder ett handtag till dina sprayburkar än om du håller burkarna i handen.

Rotera mindre föremål

Om du har möjlighet att placera det föremål du målar på en plattform som till exempel en plywoodskiva eller en bit kartong bör du göra detta. Du kommer då kunna rotera föremålet medan du målar utan att röra det. Måla föremålet, rotera det sedan för att måla det från en annan vinkel.