Utrustning för mountainbikecyklister

I denna blogg från våra mountainbikeåkare ligger fokus på oumbärlig utrustning för mountainbikecyklister. Det rör sig om utrustning som du inte nödvändigtvis behöver ha för att ägna dig åt mountainbikecykling, men som kan underlätta för dig och ge dig en trevligare upplevelse. Observera att cykelhjälm inte någonting som nämns, då det är en självklarhet för seriösa MTB-cyklister att bära hjälm.

Knäskydd

Knäskydd används numera av de flesta mountainbikecyklister ute i spåren, och det finns därför ett enormt urval av knäskydd att välja mellan! Om du ofta ger dig ut i MTB-spåret bör du förmodligen satsa på skydd som är enkla att trampa på pedalerna i, samtidigt som de ger ett tillräckligt skydd om du skulle trilla av din cykel.

Knäskydd som är tillverkade av materialet D30 är superflexibla men samtidigt tillräckligt hårda för att ge dig gott skydd om du faller på hårt underlag. När du köper knäskydd bör du säkerställa att skydden håller sig på plats när du trampar och att nederdelen på skydden inte gräver sig in i dina skenben. Det gör nämligen oerhört ont och du bör till varje pris undvika att köpa knäskydd som gör detta!

Handskar

Handskarna håller inte bara dina händer varma, utan ger dig också bättre grepp på styret och bromsreglagen, samt skyddar händerna om du skulle ramla. Vi gillar cykelhandskar som gör det möjligt att använda mobiltelefonen, eftersom de gör det enklare att ta foton i spåret.

Skor

Mountainbikeskor är ofta stelare än vanliga gympaskor, samt har sulor med bättre grepp. Dessa skor gör det enklare att hålla fötterna på pedalerna. Om du har klickpedaler använder du sannolikt redan skor som är framtagna för mountainbikecykling. Om du istället använder plattformspedaler kan den styvare sulan göra att du trampar mer effektivt på pedalerna. Ett par mountainbikeskor kan därför ge en omedelbar förbättring av såväl din skicklighet som ditt mod på cykeln.

Glasögon

Det är viktigt att skydda ögonen när du far fram i MTB-spåret. Du kan välja mellan glasögon som liknar solglasögon samt de sportigare crossglasögonen. Oavsett vilken typ av glasögon du väljer, är det en god idé att skydda ögonen från smutspartiklar och lågt hängande trädgrenar.