Rätt storlek på overallen

Helt enkelt är det inte att köpa vinteroverall till barnen. Den ska både passa i längd, i bredd och vara sitta bra på kroppen. Samtidigt är det lockande för många att köpa en storlek större. Då har man ju en overall som räcker kanske ett extra år vilket gör att man slipper köpa nästa år. Men den som tänker så glömmer bort vilken funktion som en vinteroverall har. Genom att köpa rätt storlek kommer den till sin fulla rätt. Annars är risken betydligt större för att barnet fryser, blir blöt eller har svårt att röra sig obehindrat.

Längd

Den första faktorn man bör ta hänsyn till är barnets längd. Mät ståendes med ryggen mot en vägg så att korrekt längd kan noteras. Skulle det visa sig att längden gör att barnet ligger precis mellan två olika storlekar så bör man välja den större storleken.

Några rekommenderade storlekar är:

71-76cm – strl 74
89-94cm  – strl 92
149-154cm – strl 152.
Storleken visar alltså hur lång barnet bör vara. Men det går därmed att vara både lite kortare och lite längre.

Passform

Nästa steg är att testa passformen. Låt barnet ta på sig overallen och gå, krypa, sitta på knä osv. Det är viktigt att barnet känner sig fri att röra sig utan att det för den skull känns för pösigt. Som vuxen kan man även greppa tag i overallen i grenen. Det ska finnas så mycket overall där att detta går att göra med enkelhet.

 
Se även till att förstärkningarna på knän och armbågar hamnar på rätt ställe. Har man för liten eller för stor overall är risken att de inte hamnar på knäna vilket gör att den kan slitas betydligt snabbare. I detta läge bör man även se var reflexerna hamnar. Har man för stor storlek är risken att de inte syns. Overaller från friluftsföretaget outdoorexperten hittar du via denna länk.
Lycka till i vintervädret.